Duurzaamheid kent geen tijd: Brauer Groen over de volgende stap in groenbeheer

Brauer Groen is sinds 2014 dé partner op het gebied van groenadvies en –ontwerp, onderhoud, aanplant en aanleg van groenprojecten. Met talloze grote projecten in de portefeuille en een gestaag groeiend team, verhuist het bedrijf naar een nieuwe locatie aan de Pannenberg in Belfeld. Eigenaar en directeur Ramon Deenen vertelt over het ontstaan van het familiebedrijf, de indrukwekkende groei van de afgelopen jaren en het belang van duurzaamheid binnen de organisatie. 

Hoewel Brauer Groen pas in 2014 is opgericht, voert de geschiedenis van het familiebedrijf uit Belfeld ons veel verder terug. Al in 1948 startte Jos Brauer een vervoersbedrijf, dat in volgende generaties uitgroeide tot een succesvolle onderneming met meerdere expertises. Ondanks het succes bleef de drang om verder te groeien. Brauer Groen vormde in 2014 dan ook een welkome aanvulling op de bestaande diensten en werkzaamheden. Ramon Deenen zegt over de oprichting van Brauer Groen: “Ik heb de familie Brauer benaderd om de nieuwe bedrijfstakken Brauer Groen en Brauer Facilitair op te starten. Ik vond het belangrijk dat we Brauer verder konden uitbreiden naar een totaalconcept. Door de toevoeging van Brauer Groen kunnen we onze klanten en partners nóg beter helpen als hun ‘total supplier’. De kracht van de huidige Brauer Groep is dan ook dat het eigenlijk vier bedrijven zijn met elk een eigen specialisme.”

Van alle groene markten thuis

Brauer Groen bestaat uit verschillende afdelingen, waaronder Design & Advies, Groenonderhoud, Aanleg, Multidisciplinaire Werken en Aanplanting. Op elke afdeling is de juiste kennis aanwezig om de kwaliteitsidealen na te streven, zowel bij particuliere als zakelijke projecten. “Particuliere projecten zijn vaak intensiever en hebben over het algemeen een kortere doorlooptijd. Bij particulier werk komen vaak meerdere disciplines bij elkaar. Bij zakelijke projecten kijken we vooral naar andere aspecten zoals duurzaamheid, levensduur, onderhoudskosten, omgang met de omgeving, natuur, omwonende, verkeer, etc. Dat zijn hele andere vaardigheden en daar hebben we in de afgelopen jaren goed op leren inspelen”, aldus Deenen. 

Van groeien naar floreren

C:\Users\bjanissen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\2019-04-24_BrauerGroen_Cases-25.jpg

Sinds de oprichting in 2014 heeft Brauer Groen aan veel mooie projecten mogen werken, waarbij flexibiliteit altijd centraal heeft gestaan. Deenen: “Bij de oprichting van Brauer Groen hebben we eerst gezamenlijk een duidelijke visie bepaald. In onze projecten kijken we altijd naar het gezamenlijke belang. Als we een klus uitvoeren op een recreatiepark, dan zorgen we ervoor dat de gasten een fantastische vakantie beleven in een prachtige omgeving, zonder dat ze daarbij overlast ervaren van onze werkzaamheden. We proberen altijd verder te kijken dan ons eigen werk. Als we een straat binnen de bebouwde kom gaan renoveren, dan houden we daarin altijd rekening met de omwonenden en het doorgaand verkeer. Hierbij worden alle belangen gewogen en is er ruimte voor verandering en inbreng. We zeggen nooit zomaar ‘nee’.”

Die flexibiliteit en stabiliteit legde Brauer Groen bepaald geen windeieren. Ze haalden er onder andere een grote opdracht mee binnen bij WoonGoed 2-duizend, een wooncomplex voor ouderen en gezinnen in Reuver. Daar verzorgde Brauer Groen de complete tuin, van ontwerp tot uitvoer. “In nauw contact met de bewoners hebben we dit project uitgevoerd. We zijn eerst met alle betrokkenen om tafel gegaan en hebben daarbij ook de huidige situatie besproken. Van daaruit hebben we een ontwerp en begroting opgesteld, waarbij we voornamelijk op levensduur en onderhoudsintensiviteit hebben gelet. Vervolgens is het werk door de verschillende afdelingen voorbereid en uitgevoerd. Bij oplevering ziet een tuin er niet meteen zo uit als op de schetsen, omdat bomen, bloemen en planten nog moeten groeien en zich moeten ontwikkelen. Onze onderhoudsploeg ziet er vervolgens op toe dat het oorspronkelijke ontwerp zo goed mogelijk wordt gerealiseerd.”  

‘Duurzaam Groen’

Brauer Groen wil zich in zijn aanpak onderscheiden door middel van het motto ‘duurzaam groen’. Die duurzaamheid uit zich volgens Deenen op een aantal verschillende manieren. “Ten eerste voelen we continu de drang om ons te ontwikkelen en de beste te zijn in onze branche. Onze mensen willen niet alleen vaktechnisch iets kunnen bijdragen, maar willen zich ook op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen. We bieden mensen met een beperking ook de kans om een opleiding te volgen of zich om te scholen, zodat ze bij ons aan de slag kunnen. Daarnaast schenken we ook aandacht aan onze invloed op het milieu. We investeren in milieuvriendelijke en ergonomische apparatuur en machines. We gebruiken producten en hanteren werkwijzen die bijdragen aan de biodiversiteit, watermanagement, leefbaarheid en hittestress. Ook proberen we zoveel mogelijk circulair te werken en onze materialen te recyclen.”

Duurzaamheid leidt tot stabiliteit, ook binnen het team van Brauer Groen. Deenen: “We hebben op dit moment een vast team met een grote mate van verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Samen houden we iedere stap van een project tegen het licht om te kijken of er verbetermogelijkheden zijn in het kader van duurzaamheid.”

Een goed voorbeeld van ‘duurzaam groen’ in actie is de GreensTile Groen Tegel. Een simpel product met een grote impact. Meer groen op straat of in de buurt draagt namelijk bij aan een betere leefomgeving en een efficiëntere hemelwaterafvoer. 

Nieuwbouw is een nieuw begin

Projecten Appart Media:Brauer Groen:2019:5. Fotografie:2019:Pand foto's:WhatsApp Image 2019-12-04 at 16.36.31.jpeg

Dankzij de forse groei van de afgelopen jaren werd huisvestiging een groot probleem binnen Brauer Groen. Daarom was een uitbreiding al snel op handen. Deenen vertelt: “We merkten dat we een beetje uit ons jasje begonnen te knappen. De kantoren en vergaderruimten waren vaak ruim bezet, maar ook parkeerplaatsen voor het personeel, de stalling van machines in de hal en op het buitenterrein lieten inmiddels te wensen over.” 

In 2019 realiseerde Brauer Groen daarom in samenwerking met lokale partners een volledig nieuw bedrijfspand. Deenen over de nieuwe locatie: “Met een totaal perceel van 7000 m² en een hal met een nieuwe kantoorruimte kunnen we de komende jaren doorgroeien. De nieuwe locatie gaat ons de rust geven die we nodig hebben om onze projecten succesvol en efficiënt tot een positief einde te brengen. Voorlopig nemen we even de tijd om onze huisvesting goed in te delen. Op korte termijn willen we vooral nieuwe innovaties op gebied van duurzaamheid implementeren in onze werkzaamheden. Over 10 jaar voorzie ik dat we ons werkgebied verder hebben uitgebreid en zijn we hopelijk in een nog grotere regio actief.”